17 cze 2017

Kompostowanie odpadów



Kompostowanie odpadów.

Przeciętna osoba w Polsce rocznie wytwarza prawie 270 kg odpadów, z czego 40 – 50 % stanowią odpady organiczne. Jest to duża liczba, biorąc pod uwagę ilość osób w rodzinie. Jeżeli posiadasz na działce swój „zielony azyl”, to z powodzeniem możesz przeznaczyć odpady organiczne na kompost. Niemal za darmo możemy uzyskać cenne źródło substancji odżywczych dla naszych roślin, które na pewno nam się odwdzięczą pięknym wyglądem i plonami.

Co to jest kompost ?

Kompost to nic innego jak nawóz organiczny głównie z odpadów roślinnych, powstały w wyniku częściowego i tlenowego rozkładu przez mikroorganizmy.


Zalety:

- jest źródłem azotu, fosforu i potasu, których złoża w glebie eksploatujemy, uprawiając rośliny,
-  wzbogaca glebę w próchnicę,
- zwiększa jej żyzność,
- sprawia, że gleba staje się przewiewna i pulchna

Wykorzystanie

Kompost wykorzystuje się w uprawie praktycznie wszystkich roślin w ogrodzie. Najczęściej stosuje się go w celu:

- nawóz przedsiewny (jesień lub wczesna wiosna) - przekopuje się go z ziemią na głębokość 20-30 cm,
- nawóz pogłówny (w czasie wegetacji roślin) – miesza z górną warstwą gleby,
- ściółka do wysiewu nasion,
- wypełnianie dołków przy sadzeniu

Kompostowanie, czyli jak zrobić kompost

Decydując się na wyprodukowanie kompostu na działce mamy do wyboru dwie podstawowe metody:

- kompostowanie w kompostowniku

Utrzymanie kompostu w pojemniku specjalnie do tego przeznaczonym to większa estetyka. Kompostownik zabezpiecza przed wiatrem i promieniami słonecznymi, przez co kompost nie wysycha. Występują różne rodzaje pojemników na kompost. Jeżeli pragniemy na jak najszybszym pozyskaniu kompostu polecany jest w tym przypadku termokompostownik – skraca czas nawet o 70%. Pamiętajmy, że wybierając lub budując pojemnik na kompost nie powinien mieć dna (ułatwia to przedostanie się mikroorganizmów i umożliwia odpływ nadmiaru wody).



- kompostowanie w pryzmie

Jest nieco prostsze i ograniczamy koszty budowy kompostownika. Uzyskanie kompostu z pryzmy trwa nieco dłużej (do ok. 1,5 roku) i sama pryzma nie wygląda estetycznie, szczególnie w małym ogrodzie.


Odpowiednie miejsce

Wybierając miejsce dla kompostownika, niezależnie czy jest to pryzma czy pojemnik, warto spełnić kilka ważnych warunków stanowiskowych, aby nasz kompost rozkładał się prawidłowo:

- lekko zacienione (zapewni mniejszą utratę wody, pamiętajmy, aby unikać pełnego cienia, gdyż może utrudniać odpowiednie nagrzewanie się materii organicznej i doprowadzi do gnicia),
- osłonięte od wiatru,
- najlepiej kompostować w miejscu, gdzie ziemia jest lekka i przepuszczalna,
- należy zapewnić łatwy dostęp do kompostownika i dojazd dla taczki (w celu przerzucania i napowietrzania kompostu, podlewania wodą w czasie suszy i upałów, wybierania kompostu na taczkę)

Co dalej ?

Jeżeli już wybraliśmy metodę kompostowania i stanowisko, nadszedł czas, aby nasz kompostownik zapełniać. Mogą być wykorzystane wszelkie odpady roślinne z domu i ogrodu, zważając na niektóre przypadki.

Co nadaje się na kompost ?
Co nie nadaje się na kompost ?
- liście drzew i krzewów
- resztki roślin ozdobnych i warzyw
- chwasty bez nasion
- owoce
- drobne gałązki
- skoszona trawa
- obierki warzyw i owoców
- resztki potraw
- skorupki jaj
- zużyte torebki herbaciane
- fusy po kawie i herbacie
- popiół drzewny
- szary papier (niezadrukowany)
- sucha karma dla zwierząt
- liści z orzecha włoskiego
- owoce, warzywa, resztki roślin ozdobnych i warzyw porażone chorobą
- skórki owoców cytrusowych (obniżają aktywność mikroorganizmów)
- chwasty z nasionami
- chwasty rozmnażające się przez rozłogi, korzenie
- mięso i kości
- duże, nierozdrobnione gałęzie
- popiół inny niż drzewny
- odchody zwierząt
- trawy z trawników intensywnie traktowanych środkami chemicznymi

Tworząc kompostownik na spód układamy ok. 25 cm warstwę połamanych gałęzi, grubszymi od spodu. Tym sposobem tworzymy „warstwę drenażową”. Następnie przykrywamy torfem, ziemią ogrodową lub słomą, które pochłaniają składniki mineralne wymywane przez wodę wyższych partii kompostu. Układamy warstwę odpadów organicznych i przykrywamy ziemią. Wysokość pryzmy nie powinna przekraczać 1,5 m.

Utrzymanie kompostownika

Przy sprzyjających warunkach po 6 – 12 miesiącach powstaje jednolita brązowa próchnica idealna do nawożenia ogrodu. Aby zachodzące procesy przebiegały prawidłowo, ważne jest, żeby odpowiednio utrzymać kompostownik:

- co 1,5 – 2 miesiące należy przerzucić i przemieszać zawartość w celu przewietrzenia kompostownika
- jeżeli wyczuwamy zapach zgnilizny to znaczy, że kompost jest zbyt wilgotny i należy mieszać go częściej
- nie dopuścić, aby był zbyt suchy. Jeżeli taka sytuacja się wydarzy, należy polać go wodą
- można zastosować różne biopreparaty zakupione w centrach ogrodniczych, które przyspieszają rozkład kompostu
- na zimę warto przykryć folią, aby nie dopuścić do zamarznięcia. Przykryty kompostownik nadal będzie pracował, choć już wolniej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz