Przeciętna osoba w Polsce rocznie wytwarza prawie 270 kg
odpadów, z czego 40 – 50 % stanowią odpady organiczne. Jest to duża liczba,
biorąc pod uwagę ilość osób w rodzinie. Jeżeli posiadasz na działce swój „zielony
azyl”, to z powodzeniem możesz przeznaczyć odpady organiczne na kompost. Niemal
za darmo możemy uzyskać cenne źródło substancji odżywczych dla naszych roślin,
które na pewno nam się odwdzięczą pięknym wyglądem i plonami.
Co to jest kompost ?
Kompost to nic innego jak nawóz organiczny głównie z odpadów
roślinnych, powstały w wyniku częściowego i tlenowego rozkładu przez
mikroorganizmy.
Zalety:
- jest źródłem
azotu, fosforu i potasu, których złoża w glebie eksploatujemy, uprawiając
rośliny,
- wzbogaca glebę w
próchnicę,
- zwiększa jej żyzność,
- sprawia, że gleba staje się przewiewna i pulchna
Wykorzystanie
Kompost wykorzystuje się w uprawie praktycznie wszystkich
roślin w ogrodzie. Najczęściej stosuje się go w celu:
- nawóz przedsiewny (jesień lub wczesna wiosna) - przekopuje
się go z ziemią na głębokość 20-30 cm,
- nawóz pogłówny (w czasie wegetacji roślin) – miesza z
górną warstwą gleby,
- ściółka do wysiewu nasion,
- wypełnianie dołków przy sadzeniu
Kompostowanie, czyli
jak zrobić kompost
Decydując się na wyprodukowanie kompostu na działce mamy do
wyboru dwie podstawowe metody:
- kompostowanie w
kompostowniku
Utrzymanie kompostu w pojemniku specjalnie do tego
przeznaczonym to większa estetyka. Kompostownik zabezpiecza przed wiatrem i promieniami
słonecznymi, przez co kompost nie wysycha. Występują różne rodzaje pojemników
na kompost. Jeżeli pragniemy na jak najszybszym pozyskaniu kompostu polecany
jest w tym przypadku termokompostownik – skraca czas nawet o 70%. Pamiętajmy,
że wybierając lub budując pojemnik na kompost nie powinien mieć dna (ułatwia to
przedostanie się mikroorganizmów i umożliwia odpływ nadmiaru wody).
- kompostowanie w
pryzmie
Jest nieco prostsze i ograniczamy koszty budowy
kompostownika. Uzyskanie kompostu z pryzmy trwa nieco dłużej (do ok. 1,5 roku)
i sama pryzma nie wygląda estetycznie, szczególnie w małym ogrodzie.
Odpowiednie miejsce
Wybierając miejsce dla kompostownika, niezależnie czy jest
to pryzma czy pojemnik, warto spełnić kilka ważnych warunków stanowiskowych,
aby nasz kompost rozkładał się prawidłowo:
- lekko zacienione (zapewni mniejszą utratę wody,
pamiętajmy, aby unikać pełnego cienia, gdyż może utrudniać odpowiednie
nagrzewanie się materii organicznej i doprowadzi do gnicia),
- osłonięte od wiatru,
- najlepiej kompostować w miejscu, gdzie ziemia jest lekka i
przepuszczalna,
- należy zapewnić łatwy dostęp do kompostownika i dojazd dla
taczki (w celu przerzucania i napowietrzania kompostu, podlewania wodą w czasie
suszy i upałów, wybierania kompostu na taczkę)
Co dalej ?
Jeżeli już wybraliśmy metodę kompostowania i stanowisko,
nadszedł czas, aby nasz kompostownik zapełniać. Mogą być wykorzystane wszelkie
odpady roślinne z domu i ogrodu, zważając na niektóre przypadki.
Co nadaje się na kompost ?
|
Co nie nadaje się na kompost ?
|
- liście drzew i krzewów
- resztki roślin ozdobnych i warzyw
- chwasty bez nasion
- owoce
- drobne gałązki
- skoszona trawa
- obierki warzyw i owoców
- resztki potraw
- skorupki jaj
- zużyte torebki herbaciane
- fusy po kawie i herbacie
- popiół drzewny
- szary papier (niezadrukowany)
- sucha karma dla zwierząt
|
- liści z orzecha włoskiego
- owoce, warzywa, resztki roślin ozdobnych i warzyw porażone chorobą
- skórki owoców cytrusowych (obniżają aktywność mikroorganizmów)
- chwasty z nasionami
- chwasty rozmnażające się przez rozłogi, korzenie
- mięso i kości
- duże, nierozdrobnione gałęzie
- popiół inny niż drzewny
- odchody zwierząt
- trawy z trawników intensywnie traktowanych środkami chemicznymi
|
Tworząc kompostownik na spód układamy ok. 25 cm warstwę
połamanych gałęzi, grubszymi od spodu. Tym sposobem tworzymy „warstwę drenażową”.
Następnie przykrywamy torfem, ziemią ogrodową lub słomą, które pochłaniają
składniki mineralne wymywane przez wodę wyższych partii kompostu. Układamy
warstwę odpadów organicznych i przykrywamy ziemią. Wysokość pryzmy nie powinna
przekraczać 1,5 m.
Utrzymanie
kompostownika
Przy sprzyjających warunkach po 6 – 12 miesiącach powstaje
jednolita brązowa próchnica idealna do nawożenia ogrodu. Aby zachodzące procesy
przebiegały prawidłowo, ważne jest, żeby odpowiednio utrzymać kompostownik:
- co 1,5 – 2 miesiące należy przerzucić i przemieszać
zawartość w celu przewietrzenia kompostownika
- jeżeli wyczuwamy zapach zgnilizny to znaczy, że kompost
jest zbyt wilgotny i należy mieszać go częściej
- nie dopuścić, aby był zbyt suchy. Jeżeli taka sytuacja się
wydarzy, należy polać go wodą
- można zastosować różne biopreparaty zakupione w centrach
ogrodniczych, które przyspieszają rozkład kompostu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz